Copy
View this email in your browser

Virvarr 2020. aasta rändestatistikas

Mai lõpus ilmus Euroopa Rändevõrgustiku, Siseministeeriumi, Kultuuriministeeriumi ja Politsei- ja Piirivalvemeti koostöös valminud „Rändestatistika ülevaade 2016-2020“. Kogumik annab ülevaate peamistest rändetrendidest 2020. aastal, seda nii eestlaste väljarände ja tagasipöördumise, kui ka kolmandate riikide kodanike sisserändest vaadatuna.
Möödunud aasta tõi kaasa mitmeid muutusi rändearvudes. Üllatuslikult lahkus riigist rohkem eestlasi kui pöördus tagasi. Peamiselt mindi Soome, Venemaale ja Suurbritanniasse. Samas langes Covid-19 piirangustest tulenevalt ka kolmandate riikide kodanike sisseränne. Rändestatistika ülevaatega on võimalik põhjalikumalt tutvuda EMN Eesti kodulehel.


LOE EDASI 

Perest lahutatud ja kadunud migrandid

Üksi reisides on kolmandate riikide kodanikud Euroopa Liitu (EL) sisenemisel ja lõppsihtkohta jõudes tihtipeale isoleeritud, mis võib panna neid haavatavasse olukorda. Samuti ei pruugi kolmandate riikide kodanikud olla teadlikud viisidest, kuidas hoida kontakti oma lähedastega või võidakse otsustada mitte kontakti võtta, et vältida tagasisaatmist või probleemide tekitamist oma lähedastele. Selle tulemusena võib kaduda kontakt oma perega, inimene võib ise kaduda ja nii on hiljem keeruline kontakti taastada. Vahemikus 2015-2018 esitati ainuüksi Punase Risti erinevatele üksustele kokku ligikaudu 60 000 otsingutaotlust kolmandate riikide kodanike leidmiseks, mis näitab, et tegemist on olulise probleemiga. Loe värskest EMN informist, milline on EL riikide ja Norra praktika kolmandate riikide kodanike kadumise ennetamisel või hiljem juba otsimisel, sh millised on protseduurid kadumise teatamiseks ja otsingute läbiviimiseks.


LOE EDASI

Euroopa Komisjon tutvustas uut vabatahtliku tagasipöördumise ja taasintegreerimise strateegiat

2015-2016. a rändekriis oli tervele Euroopale suureks šokiks, mil sai selgeks, et Euroopa ühtsus ei ole iseenesestmõistetav. Ühtsuse tagamiseks tuleb võimalikult kiire sammuga liikuda tõhusama rändehalduse, sh terviklikuma ja efektiivsema rahvusvahelise kaitse- ning tagasipöördumise menetluse reformiga. Nii alustas Euroopa Komisjon 2016. a varjupaigareformi, mis sai uue ja kaasaegsema kuue eelmisel sügisel, kui tutvustati uut rände- ja varjupaigalepet
Sel kevadel aga tutvustati uut EL vabatahtliku tagasipöördumise ja taasintegreerimise strateegiat, mis on eelmainitud leppe tagasipöördumise peatüki sisuline arendus, millega antakse rändepoliitika kujundamisele uued tegevussuunad, et luua ühine, sidus ning efektiivne tagasipöördumise süsteem.


LOE EDASI

Ühe ajastu lõpu algus – ränne on muutumas väljavalitute privileegiks

 
COVID-19 pandeemia ja poliitilised valikud ähvardavad lõpetada üleilmse rände mitmekesistumise ja demokratiseerumise. Sel juhul muutub ränne kõrgema haridustasemega ja piisava sissetulekuga inimeste privileegiks. See külvab aga seemne uute rändekriiside tekkeks. Nendel teemadel kirjutavad EMN rändeeksperdid Ave Lauren ja Eike Luik Diplomaatia artiklis.

EMN Eesti värskeimad väljaanded

Tulevased ja järelvaadatavad rändeüritused

  • 30. aprillil toimus Portugali Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames EMN aastakonverents "Digitaalne pööre rändes". Konverentsi ülekande salvestust saab vaadata siin.
  • 11. juunil toimub EMNi päeva raames uue üle-euroopalise aastaraporti virtuaalne tutvustamine, mis keskendub teemale 'Tõhus rändekorraldus Euroopa Liidus ja liikmesriikides'. Eesti aja järgi toimub üritus 12-14. Info registreerimise ja ajakava kohta leiab siit
  • 25. juunil korraldab rändevõrgustiku Prantsusmaa kontaktpunkt aastakonverentsi teemal 'Hooajatöötajate meelitamine ja nende õiguste kaitsmine Prantsusmaal ja Euroopa Liidus'. Info registreerimise kohta postitame esimesel võimalusel EMN Eesti veebilehele.
Antud uudiskirjas tutvustame olulisi teemasid rändevaldkonnas, toetudes suuresti oma üleeuroopalise võrgustiku kogutud usaldusväärsetele andmetele.

Jagage uudiskirja ja selle tellimise võimalust kolleegidega!
© 2021 Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkt

Kase 61, 12012 Tallinn |
emn.ee emn@sisekaitse.ee 

Twitter
LinkedIn
Copyright ©  2021 Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkt, kõik õigused kaitstud.
@ 2021 European Migration Network Estonian Contact Point, all rights reserved.

Te saite selle e-maili, kuna olete Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkti uudiskirja tellijate hulgas.

Kui te ei soovi enam uudiskirja saada, kliki siia
If you wish to unsubscribe from this list then please click here.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp